Det finns olika metoder för att arbeta med svårigheter som berör våra tankar, känslor och beteenden. Valet av metod handlar dels om problemets karaktär, dels om vad du som klienten tänker passar dig bäst. Oavsett vilken behandlingsmetod man arbetar utifrån så formas varje behandling individuellt i dialog mellan dig och terapeuten. Samtalen sker i ett öppet och tillåtande klimat.
Psykologisk behandling
Samtalsbehandling där upplägget av behandlingen och hur ofta man ses kan skifta beroende på problematik och vilken hjälp man önskar. Det kan t ex röra sig om stödsamtal, där man under ett antal samtal fokuserar på något bekymmer du upplever och där du får hjälp att stärka dina inre resurser för att bättre kunna hantera tillvaron. Det kan också vara behandling där vi kommer fram till att olika perspektiv och metoder behöver kombineras för att vara hjälpsamt. Det kan t ex gälla vid stressproblematik.
Psykodynamisk psykoterapi
I psykodynamisk psykoterapi ses förståelsen av problemet som grunden till förändring. Vi arbetar med dina känslor, tankar, drivkrafter och relationer här och nu, men i ljuset av dina tidigare erfarenheter. Att upptäcka inre konflikter och försöka förstå hur omedvetna känslor och föreställningar påverkar är en viktig del av terapiarbetet. Det kan handla om ett specifikt problem som du vill komma tillrätta med och det kan utmynna i en avgränsad behandling. Det kan exempelvis röra en kris som du behöver hjälp att få bearbeta för att komma vidare. Det kan också handla om mer komplexa svårigheter som kräver en längre behandling. Samtalen äger rum med regelbundenhet, ofta en gång i veckan.
EMDR
EMDR är en förkortning av Eye Movement Desensitization Reprocessing. Det är en behandlingsmetod som kombinerar samtal med bilateral stimulering, ofta via ögonrörelser. Metoden kan vara till hjälp för att minska besvär som har med tidigare händelser att göra men som stör i nuet, det kan t ex handla om trauman. Metoden bygger på en modell för hur information bearbetas i hjärnans minnessystem och målsättningen är att stimulera ett naturligt inre system i hjärna att bearbeta saker vi upplever.
Handledning
Handledning ger möjlighet till reflektion kring arbetet, vilket kan bidra till nya perspektiv, ökad förståelse och vara till hjälp i förändrings- eller utvecklingsarbete. Det kan rikta sig till såväl en enskild yrkesutövare som en grupp. Det kan röra sig om verksamhetshandledning eller psykoterapihandledning. Handledning sker utifrån en överenskommelse om uppdrag och tidsramar.
Konsultation
Rådgivande samtal i en avgränsad kontakt utifrån något bekymmer du som privatperson eller professionell upplever. Man diskuterar olika sätt att hantera situationen. En konsultation är inte en behandling men kan utmynna i rekommendation om detta.